Sisältömarkkinoinnin mittaaminen – nämä mittarit tarvitset

AinoAino // 7.9.2024

Sisältömarkkinoinnin mittaaminen kuuluu tärkeimpiin tekijöihin sisältömarkkinoinnissa. Mittarit kertovat, miten onnistut sisältömarkkinoinnissa – eli tuoko markkinointisi tuloksia.

Sisältömarkkinointi on kiistatta yksi tehokkaimmista digimarkkinoinnin keinoista, mutta tulosten mittaaminen ja osoittaminen on usein hankalaa. Sisältömarkkinoinnin ytimessä on hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto. Toki sisältömarkkinointia tehdään entistä enemmän myös somessa etenkin B2C-brändien kohdalla, mutta Google-näkyvyyden tavoittelu poimii kirkkaasti kärkipaikan.

Sisältömarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa uusia asiakkaita, kasvattaa bränditietoisuutta ja parantaa myyntiä. Vaikka tuottaisit sisältösi itse, sisältömarkkinointi on aina investointi. 

Sisällöntuotanto vaatii vähintään aikaresursseja, ja mitä enemmän kanavia yritykselläsi on käytössä, sitä enemmän aikaa markkinointi vie. Tekoälyn käyttö sisällöntuotannossa, sisällönhallintajärjestelmät ja markkinoinnin automaatio ovat hyviä apuvälineitä, mutta laadukas sisältö ei synny hetkessä. Siksi resurssien haaskaaminen toimimattomiin sisältöihin ei kannata.

Tässä blogikirjoituksessa kerron, miksi sisältömarkkinoinnin seuranta ja mittaaminen on niin tärkeää, miten sisältömarkkinointia mitataan ja miten valitset oikeat mittarit

Mitä hyötyä on sisältömarkkinoinnista?

  • Laadukkaat sisällöt kertovat, että hallitset asiasi. Sisältömarkkinoinnilla osoitat asiantuntemuksesi omassa markkinassasi ja herätät luottamusta asiakkaissasi.
  • Sisällöt nostavat Google-näkyvyyttä. Sisältömarkkinoinnilla kasvatat bränditietoisuutta ja rakennat vahvaa brändimielikuvaa.
  • Sisältömarkkinointi on yksi tehokkaimmista keinoista hankkia liidejä, jotka ovat valmiimpia ostamaan. Liidien keräämisessä on tärkeä saada myynti ja markkinointi samalle sivulle, jotta sisältömarkkinointisi olisi tehokasta.
  • Hyvin tehty sisältö kuljettaa sivustollasi kävijän aina konversioon asti – sisältömarkkinointi tuo myyntiä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Konvertoivien verkkosivujen suunnittelu - sisältö ja rakenne

Miksi sisältömarkkinoinnin mittaaminen on tärkeää?

Sisältömarkkinoinnin mittaaminen on tärkeää useasta syystä. Sisältöjen tehokkuuden seuranta ja analysointi paljastaa, mitkä tekemäsi asiat ovat olleet liiketoimintasi kannalta hyödyllisiä. Mittaus myös kertoo, mihin asioihin investointi ei kannata. 

Olet saattanut tehdä perusteellisen ja hyvän sisältöstrategian, jonka mukaan tuotat täsmällisesti laadukkaita hakukoneoptimoituja sisältöjä. Mutta jos et mittaa markkinointiasi, et tiedä:

  • Mitkä sisällöt tuovat liikennettä verkkosivuillesi?
  • Mitä sisältöjä vilkaistaan nopeasti ennen kuin poistutaan sivuiltasi lopullisesti?
  • Mitkä sisällöt saavat potentiaalisen asiakkaasi klikkaamaan muihinkin sisältöihin?
  • Mistä sisällöistä siirrytään useimmin yhteydenottosivullesi?
  • Mitkä sisällöt johtavat myyntiin?

Lue myös: Verkkosivut yritykselle - näin saat asiakkaita ja myyntiä

Miten valitset sisältömarkkinoinnin mittarit?

Määrittele ensin sisältömarkkinoinnin tavoitteesi. Mitä haluat saavuttaa sisältömarkkinoinnilla? Haluatko lisää liikennettä verkkosivustollesi, enemmän liidejä, enemmän myyntiä vai jotain muuta? 

Sisältömarkkinoinnin tavoitteiden pitää aina perustua liiketoiminnan tavoitteille. Sisältömarkkinoinnin tulee myös olla linjassa kaiken digimarkkinointisi ja muun markkinointisi kanssa, jotta se olisi tehokasta. Erityisen tärkeää on markkinoinnin ja myynnin yhteispeli – sisältöjen tavoitteena on hankkia asiakkaita.

Kun tiedät tavoitteesi, voit valita oikeat mittarit ja seurata edistymistäsi niiden avulla. Esittelen kohta kaikki tarvittavat mittarit.

Käytä analytiikkatyökaluja. Saat kaiken tarvitsemasi datan analytiikkatyökaluista, kuten Matomo tai Google Analytics. Tilastoista näet, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa sisältösi kanssa. 

Voit seurata esimerkiksi verkkosivustosi liikennettä, konversioita ja sivustollasi kävijöiden muuta käyttäytymistä. Kun perehdyt työkaluun ja seurannasta tulee rutiini, huomaat, miten mahtavaa markkinointisi tutkiminen on!

Sisältömarkkinoinnin mittaamisen 5 tasoa ja mittarit

Sisältömarkkinoinnin mittarit

Kuva: Sisältömarkkinoinnin mittarit. Valitse mittarit sisältömarkkinoinnin ja liiketoiminnan tavoitteidesi mukaan.

1. Sisällön tuottama kävijämäärä – näkyvyys 

Sisältömarkkinoinnin ensimmäinen tehtävä on tuoda verkkosivuillesi liikennettä. Yksi parhaista työkaluista sisältömarkkinoinnin mittaamiseen on Matomo. Google Analyticsin ongelma on se, että et pysty tilastoimaan keksit hylänneitä kävijöitä ja menetät arvokasta dataa.

Joissain tilanteissa riittää, kun seuraat kokonaiskävijämääriä päivä-, viikko-, tai kuukausitasolla (tai kvartaaleittain tai vuositasolla). Joskus haluat tietää, kuinka moni on palaava kävijä, mikä on yksittäisten kävijöiden lukumäärä tai miten näiden suhde kehittyy. Somekanavissa voit seurata sisällön kattavuutta kanavakohtaisesti.

Verkkosivujen kävijämäärällä on merkitystä kolmella tavalla. 

  1. verkkosivuilla on aina konversioprosentti eli kaikista sivuston kävijöistä vain tietty määrä siirtyy asiakkaaksesi. Mitä enemmän kävijöitä, sitä enemmän asiakkaita.
  2. kun sisältösi ovat aidosti asiakaslähtöisiä ja hyödyllisiä, rakennat brändiäsi, parempaa asiakaskokemusta sekä pitkäaikaisia asiakassuhteita.
  3. tietyillä sivustoilla (esim. media) ansaintalogiikka perustuu näyttökertoihin ja mainostuloihin.

2. Sisällön sitouttamisen aste

Jokaisen sisällön kohdalla on hyvä seurata, kuinka kauan sen parissa vietetään aikaa. Erityisen kiinnostavaa on tutkia poikkeuksia eli sisältöjä, joista poistutaan huomattavasti nopeammin kuin muista vastaavista sisällöistä, tai joiden parissa viihdytään poikkeuksellisen kauan. Kun ymmärrät syyt, voit kehittää sisältömarkkinointiasi.

Nopean poistumisen taustalla on usein kaksi vaihtoehtoista syytä. Ensimmäinen on se, että sisältösi ei vastannutkaan kävijän Googlessa tekemään kyselyyn eli sisältö on jollain tavalla aiheen vierestä. Toinen syy on se, että sisältösi on käyttäjän mielestä huonolaatuista – kielenhuolto heikkoa, lauseet vaikeasti ymmärrettäviä, fontti epäselvää jne. Toki syy voi olla myös hitaasti latautuva tai huonosti mobiilissa toimiva verkkosivusto, mutta tämä ei varsinaisesti ole sisältöasia.

Välitön poistuminen (bounce rate) kiinnostaa myös hakukoneita. Yhden ja saman sisällön aiheuttama korkea poistumisprosentti on signaali siitä, ettei sisältöäsi kannata nostaa korkealle hakutulossivuilla. Huono sisältö on aina huonoa hakukoneoptimointia.

Palaavien kävijöiden määrä kertoo myös sitoutumisen asteesta (sekä hakukoneen toimintalogiikasta, jota en nyt tässä kirjoituksessa avaa sen enempää). Parhaassa tapauksessa verkkosivusi muodostuu potentiaaliselle asiakkaallesi tärkeäksi paikaksi etsiä tietoa, hyötyä ja viihdettä – jolloin olet jo hyvin lähellä saada uuden asiakkaan.

Sisältöjen kommentointi ja jakaminen sivustollasi kävijöiden toimesta esimerkiksi heidän omissa sosiaalisen median kanavissaan on erittäin toivottavaa. Sisältösi voivat saada todella laajaa näkyvyyttä ilmaiseksi. Sen lisäksi tutun henkilön jakama sisältö ansaitsee samalla suosituksen. Kun sisältösi linkitetään muille sivustoille, saavutat erittäin tärkeitä ulkoisia linkkejä, jotka vahvistavat sivustoasi hakukoneiden silmissä.

3. Sisällön tuottamat konversiot ja liidit

Vaikka Google-näkyvyyden nostaminen ja verkkosivujen kävijämäärän kasvattaminen sisältömarkkinoinnilla on toki tavoitteesi, se ei suinkaan ole lopputavoite. Jos kaikki verkkosivuillesi tulevat kävijät käyvät vain lukemassa vinkkisi ja jatkavat sitten elämäänsä tulematta koskaan takaisin, et juuri hyödy asiasta.

Sisältömarkkinointi on erinomainen markkinoinnin keino hankkia liidejä. Liidi on asteen lähempänä muuttua asiakkaaksesi. Yrityksestäsi riippuen tavoittelemasi konversio voi olla esimerkiksi oppaan lataaminen, jolloin saat potentiaalisen asiakkaasi yhteystiedot ja voit alkaa tekemään sähköpostimarkkinointia. 

Tutki siis tarkasti, miten onnistut saamaan konversioita sisällöilläsi – ja toisaalta mikä mahdollisesti estää konversiot. Sisältömarkkinoinnin ydin on kotisivusi. 

Sivustosi kävijämäärä oli ensimmäisen tason mittari, jota on helppo seurata. Miten se sitten liittyy taloudellisen tuloksen kasvattamiseen?

Verkkosivuilla – ehkä aivan pienimpiä käyntikortteja tai informaatiosivuja lukuun ottamatta – on aina tietty konversioprosentti, joka kertoo, kuinka moni tekee tavoitellun toiminnon kuten tilaa uutiskirjeen. Esimerkiksi B2B-sivuston konversio voisi tyypillisesti liikkua 2-4 % luokassa. 

Jos tavoittelet vaikkapa 5 hyväksyttyä tarjousta eli kauppaa, ne syntyvät esimerkiksi seuraavasti:

  • Liidejä 83 – arviolta 6 % liideistä muuttuu asiakkaiksi
  • Konversioita 250 – arviolta kolmasosasta konversioista tulee liidejä
  • Verkkosivuston kävijöitä 8300 – arviolta 3% sivuston kävijöistä konvertoituu.

Tämä on puhdasta matematiikkaa, dataa ja tilastotiedettä. Olen nähnyt käytännön tasolla, miten hankalaa tätä voi olla sisäistää. 

Verkkosivujen tavoitekävijämääräksi on saatettu asettaa aivan silinteristä nostettu luku, ja sen kaveriksi myyntitavoitteista johdettu luku, mutta lukujen yhteyttä toisiinsa ei ole pystytty mitenkään perustelemaan. Heikoimmassa tilanteessa ei ole välttämättä hahmotettu sitäkään, ettei verkkosivujen liikenne kasva, jos sisältöjä ja sisältömarkkinointia ei edes tehdä.

Kun asetat verkkosivujen liikenteelle tavoitteita ja luonnollisesti samalla liiketoiminnan tavoitteita, tee realistiset laskelmat. Selvitä ensin, mistä liikenne tulee. Laske sitten, miten paljon ja millaista sisältömarkkinointia tarvitset tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Selvitä seuraavaksi resurssit ja investoinnin tarve – sisältömarkkinoinnin tulee aina olla taloudellisesti kannattavaa.

Pro vinkki: erinomaisella UX-suunnittelulla ja verkkosivujen optimoinnilla voit parantaa sivustosi konversioprosenttia!

4. Sisällön avulla saatu myynti

Sisältömarkkinointi tähtää aina liiketoiminnan parantamiseen, sekä suorasti että epäsuorasti. Kun sisältösi johtaa myyntiin, saavutat tärkeimmän tavoitteesi. Analytiikkatyökaluilla – kuten Matomolla – pystyt seuraamaan sivustollasi kävijöiden kulkemista sivulta toiselle, yhteydenottoja ja uutiskirjeen tilauksia ja muita konversioita sekä ostoskorin tilaa-painikkeen painamista.

Pystyt myös selvittämään (tietyin rajoituksin), kuinka paljon ja mitä sisältöjä kulutettiin ennen ostoa. Datan avulla pystyt laskemaan, paljonko sisältömarkkinointisi on tuottanut eli sisältömarkkinoinnin ROI:n.

5. Sisältömarkkinoinnin ROI

Sisältömarkkinoinnin ROI on prosenttiosuus, joka ilmaisee, kuinka paljon rahaa ansaitset jokaista sisältömarkkinointiin käytettyä euroa kohden. Toisin sanoen, sisältömarkkinoinnin ROI tarkoittaa sisältömarkkinointiin sijoitetun pääoman tuottoa.

Yrityksen sisältömarkkinoinnin mittaaminen on ennen kaikkea juuri sisältömarkkinoinnin ROI:n laskemista. Jos käytät sisältöihin 1000 € kuussa ja saat sillä 500 € myyntiä, sisältömarkkinointisi ei ole kannattavaa.

Sisältömarkkinoinnin ROI kaava 

Sisältömarkkinoinnin ROI lasketaan seuraavalla kaavalla:

ROI = (Tulot - Kulut) / Kulut x 100 %

Sisältömarkkinoinnin ROI:n laskeminen on tärkeää useista syistä:

Se auttaa sinua ymmärtämään, mikä toimii ja mikä ei. Kun tiedät, mikä sisältö tuottaa tuloksia ja mikä ei, voit ohjata resurssisi paremmin ja optimoida sisältöstrategiaasi. Kun tiedät, mikä sisältö houkuttelee kohdeyleisöäsi ja konvertoi, voit luoda enemmän sisältöä, joka toimii.

Sisältömarkkinoinnin ROI on konkreettinen luku. Se auttaa sinua osoittamaan sisältömarkkinoinnin arvon sidosryhmillesi. ROI:n avulla voit osoittaa, että sisältömarkkinointi on tehokas tapa saavuttaa liiketoimintatavoitteitasi.

Sisältömarkkinoinnin ROI:n laskeminen

Oletetaan, että yrityksesi käyttää 1600 euroa kuukaudessa sisältömarkkinointiin. Verkkosivustosi liikenne kasvaa 20 % ja liidien määrä kasvaa 18 %, myyntiin tulee tasaista kasvua 15 % kuussa.

Myyntisi on vaikkapa 20 000 € kuussa. 

ROI = ((20 000 € - 1600 €) / 1600 €) x 100 % = 1150 %

Tämän esimerkin perusteella sisältömarkkinointi on tuottanut yli 11 kertaa enemmän tuloja kuin siihen on investoitu.

Myyntisi kasvaa 15 % eli on 23 000 € seuraavassa kuussa. Käytät edelleen saman 1600 € sisältömarkkinointiin.

ROI = ((23 000 € - 1600 €) / 1600 €) x 100 % = 1338 %

Näin sisältömarkkinointi on tuottanut seuraavassa kuussa jo yli 13 kertaa enemmän tuloja kuin siihen on investoitu. Esimerkissä lasketaan kaikki myynti sisältömarkkinoinnin ansioksi.

Sisältömarkkinoinnin ROI:n mittaaminen voi olla monimutkaisempaa, jos myyntisyklisi on pitkä tai jos sisältösi vaikuttaa asiakassuhteisiin epäsuoraan. 

Voit myös helposti laskea muutosta. Jos käytät sisältömarkkinointiin 2500 € kuussa ja samalla myynti kasvaa 5000 €, onko sisältömarkkinointisi kannattavaa? Vastaus on kyllä. Kun vähennät 5000 €:sta investoinnin kulut 2500 €, jäät plussalle toiset 2500 €!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Sisällöntuotannon hinta: paljonko sisältömarkkinointi maksaa vuonna 2024?

Miten parantaa sisältömarkkinoinnin ROI:ta?

  • Luo laadukasta ja hyödyllistä sisältöä, joka vastaa kohdeyleisösi tarpeisiin. Tämä on sisällöntuotannon kulmakivi. Asiakaslähtöisellä sisällöllä on suurempi todennäköisyys houkutella ja sitouttaa yleisöä, mikä johtaa parempiin tuloksiin.
  • Optimoi sisältösi hakukoneille ja tee SEO-sisällöntuotantoa säännöllisesti. Hakukoneoptimoiduilla sisällöillä saat orgaanista liikennettä verkkosivustollesi. 
  • Optimoi verkkosivustosi ja kaikki laskeutumissivut sekä myyntisivut UX-suunnittelulla. Huolehdi myös teknisestä hakukoneoptimoinnista.
  • Jaa ja mainosta sisältöäsi sosiaalisessa mediassa ja muilla kanavilla. Mitä enemmän ihmiset näkevät sisältöäsi, sitä todennäköisempää on, että se tuottaa tuloksia.
  • Käytä CTA-painikkeita (toimintakehotus) ohjaamaan käyttäjiä haluttuun toimenpiteeseen. Haluatko, että käyttäjät lataavat kirjoittamasi oppaan, rekisteröityvät sähköpostilistallesi tai ostavat tuotteesi? Tee se selväksi CTA-painikkeiden avulla.
  • Seuraa analytiikkaa ja tee muutoksia tarvittaessa. Sisältömarkkinointi on jatkuva prosessi. Mitä enemmän tietoa keräät, sitä paremmin voit optimoida strategiasi.

Sisällöntuotannon ulkoistaminen sisältömarkkinointitoimistolle auttaa sinua luomaan laadukkaampaa ja vaikuttavampaa sisältöä. Sisältömarkkinointi on suurelta osin hakukoneoptimointia. 

Kokonaisvaltaisen hakukoneoptimoinnin hyödyt saavutat vain ammattimaisella hakukoneoptimoinnilla, joka huomioi liiketoiminnan tavoitteesi, asiakkaasi ja brändisi. Sisältömarkkinointitoimisto auttaa myös mittarien valinnassa, sisältöstrategian optimoimisessa ja sisältömarkkinoinnin ROI:n kasvattamisessa.

Yhteenveto

Sisältömarkkinoinnin seuraaminen on olennainen keino varmistaa, että investointisi tuottaa tuloksia. Vaikka sisältömarkkinoinnin ROI:n laskeminen voi olla haastavaa, se on mahdollista oikeilla työkaluilla ja strategialla. 

Määrittämällä tavoitteesi, seuraamalla oikeita mittareita ja tekemällä muutoksia tarvittaessa parannat sisältöstrategiasi tehokkuutta ja saavutat liiketoimintatavoitteesi.

Kaiken ytimessä on kuitenkin laadukas ja asiakaslähtöinen sisältö, joka rakentaa luottamusta ja parantaa asiakaskokemusta. Asiakaslähtöinen ja oikea sisältö on avainasemassa myynnin kasvussa ja pitkäaikaisissa hyödyissä. 

Löysitkö blogistamme hyödylliset vinkit? Haluaisitko, että auttaisimme sinua kasvattamaan tuloksia sisältömarkkinoinnilla?

Ota rohkeasti yhteyttä! Kurkkaa ilmainen tarvekartoituksemme tai ota meihin yhteyttä. Analysoimme tilanteesi kattavasti maksutta ja kerromme havaintomme ja vinkit kehitykseen. Teemme mielellämme sinulle yhteistyöehdotuksen, joka ei sido sinua mihinkään.

***

ÁJAR on etevä digitoimisto ja mainio sisältömarkkinointitoimisto Helsingistä – olemme digimarkkinoinnin kumppani laadukkaille brändeille ja yrityksille ympäri Suomen. Ydinosaamiseemme kuuluvat tulokselliset sisältöstrategiat ja huippulaadukas hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto.

PS. Meiltä saat asiakaslupauksena tyytyväisyystakuun ja kk-palvelut ilman sitovia sopimuksia!


sisältömarkkinointi, sisältömarkkinoinnin mittaaminen, mittarit, sisältöstrategia, matomo, google analytics, sisällöntuotanto
Piditkö lukemastasi? Laita hyvä kiertämään!
Aino

AINO on digin, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen sekä ÁJAR Creative Digitalin luotsi. Digi- ja sisältömuotoilija, suhtautuu intohimoisesti selkeyteen ja käytettävyyteen. Auttaa sinua matkallasi kohti merkityksellistä brändiä, tehokkaita sisältöjä, elämyksellisiä verkkopalveluita ja aidosti parempaa bisnestä.

VARAA TAPAAMINEN