Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto – näin teet sen asiakaslähtöisesti

AinoAino // 15.5.2024

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto on nykyaikaisen markkinoinnin kulmakivi, joka nostaa brändisi näkyvyyttä verkossa ja houkuttelee oikeanlaista yleisöä. Asiakaslähtöiset SEO-sisällöt ovat tehokkainta digimarkkinointia.

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto on aina strategista. Yhdistämällä perusteellisen avainsanatutkimuksen, hakukoneoptimoinnin (SEO) osaamisen ja syvällisen asiakasymmärryksen sekä Googlen E-E-A-T-periaatteet, voit luoda sisältöä, joka ei ainoastaan tavoita kävijöitä, vaan myös sitouttaa heidät ja saa heidät asiakkaiksi. 

Lue, miten luot tehokasta ja asiakaslähtöistä sisältöä, joka parantaa sekä hakukonenäkyvyyttä että käyttäjäkokemusta.

Mitä on hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto, tai SEO-sisällöntuotanto, tarkoittaa hakukoneoptimoidun sisällön luomista digitaalisiin kanaviin, kuten yrityksen blogiin ja verkkosivuille. Prosessissa luodaan digitaalista sisältöä, jonka tavoitteena on parantaa näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla. 

Hakukoneoptimoinnin eli SEO:n lähtökohtana on avainsanatutkimus. Syvällinen avainsanatutkimus tunnistaa hakusanat, joilla kohdeyleisösi etsii tietoa netistä. Optimoitu sisältö on suunniteltu vastaamaan näihin kyselyihin.

 • Esimerkki: kuvittele, että yrityksesi myy korkealaatuisia luomuteelaatuja. Avainsanatutkimuksen avulla olet havainnut, että potentiaaliset asiakkaasi etsivät usein tietoa "parhaista luomuteelaaduista" ja "luomuteen terveysvaikutuksista". 
 • Tämän tiedon pohjalta luot artikkeleita, jotka käsittelevät kattavasti eri luomuteelaatuja, niiden makuprofiileja, terveysvaikutuksia sekä käyttövinkkejä. Varmistat myös, että artikkeli sisältää relevantteja avainsanoja luonnollisesti ja oikeissa paikoissa. 

Hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon toinen puoli liittyy sisällön rakenteeseen ja laatuun. Hyvin jäsennelty ja helposti luettava teksti auttaa parantamaan käyttäjäkokemusta ja hakukoneiden kykyä indeksoida sisältöä tehokkaasti. Laadukas teksti vahvistaa luottamusta ja ohjaa lukijaa luontevasti ostopolulla eteenpäin.

Tällä tavalla tuotettu sisältö ei ainoastaan paranna verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä, vaan myös rakentaa yrityksesi asiantuntijuutta teemaan liittyen, houkuttelee uusia asiakkaita ja rohkaisee heitä tutustumaan tuotteisiisi sekä tekemään ostopäätöksen verkkokaupassasi. 

Asiakaslähtöinen SEO-sisällöntuotanto yhdistää teknisen hakukoneoptimoinnin ja käyttäjälähtöisen sisällön luomisen. Oikein tehtynä hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto tuo enemmän liikennettä sivustollesi ja edistää tehokkaasti liiketoiminnan tavoitteitasi.

Mihin tarvitset hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa?

Tutkimukset osoittavat, että hakukoneoptimointi vaikuttaa merkittävästi liidien määrään ja brändin näkyvyyteen. Tutkimusten mukaan 60 % markkinoijista kertoo Inbound-markkinoinnin (SEO, blogitekstit ym.) olevan paras generoimaan laatuliidejä, SEO-liidit muuttuvat kaupaksi lähes 15 % konversioprosentilla ja SEO generoi yli 1000 % enemmän liikennettä kuin orgaaninen sosiaalinen media.

Miksi hakukoneoptimointi ja hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto on niin ylivoimainen? 

Tuore tutkimus paljastaa, että Google-hakujen CTR (Click-Through-Rate) orgaanisten tulosten klikeistä on noin 45 %, kun maksettujen hakutulosten klikkaus jää alle kahden prosentin, ollen vain noin 1,8 %. Käyttäjät eivät siis luota mainoksiin hakukoneissakaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että erityisesti pienempien yritysten kannattaa siis ehdottomasti panostaa hakukoneoptimointiin ja orgaaniseen liikenteeseen!

SEO-sisällöntuotanto hyödyttää sekä yritystäsi että asiakkaitasi. SEO:n avulla voi tavoittaa kuluttajia ostopolun kaikissa vaiheissa, mikä rakentaa bränditietoisuutta ja asiakasuskollisuutta. Panostamalla hakukoneoptimointiin ja kohdennettuun sisällöntuotantoon voit lisätä sivustosi liikennettä, tavoittaa tehokkaammin kohderyhmäsi ja rakentaa pitkäkestoisia asiakassuhteita. 

Asiakaslähtöisen hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon hinta on usein korkeampi kuin geneerisen ja avainsanojen sijoitteluun keskittyvän sisällöntuotannon hinta. Mutta laadukkaaseen SEO-sisältöön panostavien yritysten sisältömarkkinoinnin ROI eli tuotto suhteessa markkinoinnin kustannuksiin saattaa nousta huikeasti korkeammaksi. 

Sisällöntuotanto blogiin – hakukoneoptimoidut blogitekstit

Blogisisällöntuotanto on keskeinen osa sisältömarkkinointiin ja hakukoneoptimointiin perustuvaa sisältömarkkinointistrategiaa ja digimarkkinointistrategiaa. Se tarkoittaa korkealaatuisten ja tietyille avainsanoille kohdennettujen artikkeleiden kirjoittamista aiheista, jotka ovat relevantteja kohdeyleisöllesi. 

Hyvin toteutetut blogikirjoitukset eivät ainoastaan generoi laadukasta liikennettä verkkosivustollesi, vaan myös osoittavat yrityksesi asiantuntemuksen ja arvon alallaan. Blogiteksteissä voit tuoda esiin asiantuntemuksesi, jakaa alaan liittyvää tietoa ja ratkaista asiakkaidesi arkipäivän ongelmia. Näin rakennat luottamusta ja uskottavuutta yrityksesi ympärille.

Sisällön hakukoneoptimoimisen lähtökohtana ovat strategisesti valitut avainsanat. Usein paras hakukoneoptimoinnin strategia on hakea nopeita sijoituksia helpommilla ja pidemmillä hakusanoilla samalla kun rakentaa pitkäjänteisesti auktoriteettia vaikeammille mutta tärkeille avainsanoille. 

 • Esimerkiksi digitoimistolle avainsanat ”hakukoneoptimointi” ja ”seo-auditointi” ovat tärkeitä, mutta erittäin kilpailtuja. Siksi vaikkapa uuden digi- ja sisältömarkkinointitoimistomme kannattaa tuoda esiin juuri meidän ainutlaatuisuuttamme, kuten asiakaslähtöisyyden osaamista hakukoneoptimoinnissa, ja pyrkiä ensin sijoittumaan vähemmän kilpailluilla avainsanoilla, kuten ”hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto” ja ”asiakaslähtöinen sisällöntuotanto”.

Hyödyntämällä sisäisiä ja ulkoisia linkityksiä sekä toimintakehotuksia (CTA), voit parantaa käyttäjien sitoutumista ja ohjata heitä kohti konversiota. Näin rakennat blogistasi tehokkaan työkalun liidien generointiin ja asiakassuhteiden rakentamiseen.

Blogisisällön säännöllinen julkaiseminen ja päivittäminen pitävät sivustosi aktiivisena ja ajantasaisena, mikä on tärkeää sekä hakukoneiden että kävijöiden näkökulmasta. Jatkuva uuden sisällön tuottaminen varmistaa, että pysyt relevanttina ja että kävijät palaavat sivustollesi yhä uudelleen.

SEO-sisällöntuotanto blogiin on strateginen investointi, joka parantaa verkkosivustosi näkyvyyttä, houkuttelee laadukasta liikennettä ja edistää liiketoiminnan kasvua pitkäjänteisesti.

SEO-sisällöntuotanto verkkosivuille

Verkkosivujen sisällöt ovat yrityksesi sivuston olennaisin osa. Parasta hakukoneoptimointia verkkosivujen sisällöntuotannossa on ehdottomasti hyvä käyttökokemus ja relevantti sisältö.

Myös verkkosivujen sisältöjen hakukoneoptimointi perustuu avainsanatutkimukselle. Tuntemalla oikeat hakusanat voit optimoida tuotteidesi ja palvelujesi kuvaukset vastaamaan asiakkaidesi hakuja. Käytä näitä avainsanoja luonnollisesti otsikoissa, leipätekstissä, kuvateksteissä ja metatiedoissa.

Kun olemassa olevia verkkosivuja hakukoneoptimoidaan, huomataan usein, että URL-osoitteet eivät ole optimaalisia. URLien muokkaamisessa on oltava tarkkana ja huolehdittava uudelleenohjauksista. Jos sivu tuottaa ihan hyvin liikennettä, on usein parempi olla kajoamatta URLiin, mutta muuttamisen tarve kannattaa miettiä tapauskohtaisesti.

Kun verkkosivustolle tuotetaan kuvia ja videoita, ne pitää optimoida. Sisällönhallintajärjestelmästä riippuu, pitääkö kuvat pakata ennen järjestelmään viemistä, vai tekeekö järjestelmä sen itse. Optimoi tiedostonimet ja alt-tekstit kuvaaviksi: jos kuvassa on juoksija metsäpolulla, kirjoita että kuvassa on ”juoksija metsäpolulla” – kuitenkin ilman ääkkösiä.

Kirjoita metakuvaukset ytimekkäiksi (korkeintaan 160 merkkiä) ja sisällytä niihin tärkein avainsana. Metakuvauksen pitää kuvata mahdollisimman tarkasti sivun sisältöä. Mitä paremmin kuvaus vastaa sisältöä, sitä todennäköisemmin Google on samaa mieltä ja nostaa kuvauksen esiin.

 • Hakukoneet arvostavat korkealaatuista sisältöä, joka vastaa käyttäjien tarpeisiin. Kirjoita informatiivisia ja hyödyllisiä tekstejä, jotka tarjoavat arvoa lukijoille ja pidä sisältö ajantasaisena päivittämällä sitä säännöllisesti. 
 • Hyvä käyttäjäkokemus syntyy selkeästä ja nopeasti silmäiltävästä tekstistä, joka on jäsennelty otsikoihin, väliotsikoihin ja listoihin. Lyhyet kappaleet helpottavat lukemista.
 • Älä tee ”irrallisia sivuja” verkkosivustollesi. Linkitä sisältösi muihin sivustosi osioihin ja luotettaviin ulkoisiin lähteisiin parantaaksesi hakukoneiden ymmärrystä sivustostasi. 

Laadukkaalla sisällöllä voit houkutella enemmän kävijöitä, parantaa konversioita ja rakentaa pitkäkestoisia asiakassuhteita.

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto mainontana – natiiviartikkelit

Tarvitset hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa myös omien kanaviesi ulkopuolelle. Natiiviartikkelit ovat sisältömuoto, joka on integroitu saumattomasti siihen media-alustaan, jossa ne julkaistaan. Ne siis näyttävät ja tuntuvat samanlaisilta kuin alustan muu sisältö. 

Natiiviartikkelien tarkoitus on tarjota lukijalle arvoa informatiivisella, viihdyttävällä tai opettavalla sisällöllä, samalla kuitenkin edistäen julkaisijan tai mainostajan tavoitteita. Tavoitteet voivat olla esimerkiksi yrityksen asiantuntemuksen esille tuomista, tuotteiden ominaisuuksien esittelyä kontekstissa tai brändin arvojen tarinallistamista.

 • Esimerkiksi vakuutusyhtiö voi julkaista natiiviartikkelin perheisiin ja matkailuun keskittyvässä mediassa. Artikkeli voi antaa vinkkejä vilkkaan lapsiperheen onnistuneeseen lomamatkaan, tai kertoa empaattisesti, miten selviytyä elämässä sairauden yllättäessä. Samalla teksti voi hienovaraisesti tuoda esille yrityksen tuotteita ja brändiä. Tämä ei vaikuta lukijasta mainokselta, mutta se edistää yrityksen markkinointitavoitteita luonnollisella ja hyödyllisellä tavalla.

Hakukoneoptimoidut natiiviartikkelit auttavat yritystäsi tavoittamaan oikean yleisön, kasvattamaan bränditunnettuutta sekä rakentamaan luottamusta ja uskottavuutta brändiäsi kohtaan. 

Asiakaslähtöinen hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto 

Strategisen hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon ytimessä on arvoa tuottavan sisällön luominen. Asiakaslähtöinen SEO-sisällöntuotanto tarkoittaa, että sisältö suunnitellaan ja tuotetaan ensisijaisesti käyttäjien eli asiakkaidesi tarpeiden johtamana. Tämä edellyttää syvällistä ymmärrystä kohdeyleisöstä ja heidän hakutavoistaan.

Tee perusteellista tutkimusta selvittääksesi kohdeyleisösi mieltymykset ja ongelmat. Käytä avainsanatutkimusta tunnistaaksesi yleisösi tiedontarpeet sekä tarkat sanat ja lauseet, joilla he etsivät tietoa. Parhaassa tapauksessa voit myös kehittää tuotteitasi ja palveluitasi saamasi tiedon avulla!

 • Esimerkki: Olet terveys- ja hyvinvointialan yritys ja huomaat, että ihmiset hakevat usein tietoa aiheesta "luonnolliset keinot vähentää stressiä". Tarjoa asiantuntemuksesi maksutta ja kirjoita sarja artikkeleita, jotka tarjoavat konkreettisia, tutkimukseen perustuvia neuvoja stressinhallintaan luonnollisin keinoin, kuten ruokavalio, liikunta ja meditaatio.
 • Luo arvokasta ja informatiivista sisältöä, jolla oikeasti parannat asiakkaasi elämää edes hitusen.
 • Kirjoita sisältöä, joka tarjoaa syvällistä tietoa ja käytännön neuvoja käyttäjien ongelmiin.
 • Älä mieti tässä vaiheessa meditaatiokurssin myyntiä – asiakaslähtöinen sisällöntuotanto on asiakaspalvelua.

Google on korostanut asiakaskeskeistä lähestymistapaa hakukoneoptimointiin E-E-A-T-konseptin (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) avulla. Näiden periaatteiden varaan rakennettu sisältö on optimaalista verkkosisältöä. 

Mikä on Googlen E-E-A-T?

Googlen E-E-A-T on digitaalisen sisällön konsepti, joka koostuu neljästä keskeisestä tekijästä:

 1. Experience (Kokemus): Kuinka hyvin sisällön luoja tuntee aiheensa ja pystyy välittämään kokemusta lukijoille.
 2. Expertise (Asiantuntemus): Sisällön syvällinen ymmärrys ja asiantuntemus aiheesta.
 3. Authoritativeness (Auktoriteetti): Sisällön ja sen luojan auktoriteetti alallaan, jota tukevat esimerkiksi lähdeviitteet ja asiantuntijoiden suositukset.
 4. Trustworthiness (Luotettavuus): Sisällön ja sivuston luotettavuus, joka saavutetaan läpinäkyvyydellä, tarkkuudella ja rehellisyydellä.

Miten hyödynnät E-E-A-T-periaatteita sisällöntuotannossa?

Googlen E-E-A-T-konsepti korostaa asiakaslähtöisyyttä ja laadukkaan sisällön merkitystä. Kriteerien ymmärtäminen ja sisällön optimointi niiden mukaan korreloivat vahvasti SEO-menestyksen kanssa.

Asiantuntijuus tarkoittaa syvällistä osaamista ja tietoa tietystä aihepiiristä. Tämän osoittaminen vaatii konkreettisia esimerkkejä, tieteellisiä tai muita laadukkaita todisteita sekä syvällistä analyysiä. Yksi artikkeli aiheesta ei riitä, vaan tarvitset niin paljon sisältöä, että se kattaa monipuolisesti koko käsittelemäsi aihepiirin.

Käytä asiantuntijoita sisällön luomisessa ja faktojen tarkastamisessa. Tarjoa taustatietoa kirjoittajista ja julkaisuperiaatteista. Tämä lisää sisällön uskottavuutta.

 • Esimerkki: Liikuntapalveluyritys voi julkaista artikkelin "Optimaalinen treeniohjelma eri ikäryhmille", jossa liikunta-alan asiantuntija esittelee eri ikäryhmille sopivia harjoitusohjelmia. 
 • Lukija löytää linkeistä lisätietoa arvostetuissa ja vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistuista artikkeleista, jotka tukevat väitteitä.
 • Sen lisäksi ammattilainen antaa käytännön neuvoja harjoitteluun eri elämänvaiheissa omaan pitkään kokemukseensa perustuen.
 • Tietoa kirjoittajasta kertoo lukijalle, että artikkelin sisällöstä vastaa pätevä ja alalle koulutettu ihminen.  
 • Kaupalliset yhteistyöt lisäravinnebrändin kanssa on merkitty selkeästi.

Erityisen kriittisesti Google arvioi sisältöjä, jotka voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen, talouteen ja muuhun hyvinvointiin. Näillä aloilla E-E-A-T-periaatteista pitää huolehtia todella tarkasti.

Googlen E-E-A-T kannattaa ajatella sisällöntuotantoa helpottavana ja käytännöllisenä ohjeena. Sen avulla voit luoda hakukoneoptimoitua JA asiakaslähtöistä sisältöä, joka ei ainoastaan paranna hakukonenäkyvyyttä, vaan myös rakentaa luottamusta ja uskottavuutta yritykseesi.

Asiakaslähtöinen hakukoneoptimoinnin strategia on myös sisältöstrategia

Hakukoneoptimointia ei ole ilman sisältöjä. Sisältö on aina ykkönen, vasta sen jälkeen tulee hakukoneoptimointi. 

Asiakaslähtöisen SEO-sisällöntuotannon muistilista: 

 • Google E-E-A-T
 • Informatiivisuus ja hyödyllisyys – hakuintentio ja vastaus hakutarpeeseen
 • Asiakkaan tunteminen – mitä haluaa lukea & mikä parantaa elämää
 • Miellyttävä ja virheetön teksti – hyvä sisältö- ja lukukokemus
 • Luotettavuus ja ajantasaisuus – hyvä brändi- ja asiakaskokemus
 • Sisäiset ja ulkoiset linkit – asiakaspolku ja auktoriteetti
 • Kirjoita oikein verkkoon – rakenne, selkeys, silmäiltävyys
 • Ostopolun vaiheen tunnistaminen – konversio 

Vaikka Googlen E-E-A-T ei tällä hetkellä ole suoraan ns. sisällön arviointiperuste hakukoneen tulossivulla, sen merkitys tulee kasvamaan osana SEO-strategiaa. Google painottaa yhä enemmän käyttäjien hakutarpeeseen vastaamista sekä sivuston auktoriteettia, jota voi kasvattaa vain laadukkaalla ja uniikilla sisällöllä.

Google on myös ilmoittanut käyvänsä taistoon huonolaatuista ja geneeristä tekoälyn tuottamaa sisältöä vastaan. Käytännössä ainoa keino erotella jyvät akanoista on arvioida juuri sisällön E-E-A-T-ominaisuuksia. Googlen E-E-A-T on sisällön optimointia lukijalle ja asiakkaallesi.

PRO Vinkki: Jos verkkosivuillasi on paljon sisältöä ja blogitekstejä, mutta et ole tehnyt suunnitelmallista hakukoneoptimointia, sisällöt kannattaa laittaa kuntoon jatkuvalla hakukoneoptimoinnilla. Markkinastasi riippuen tuloksia voi syntyä nopeastikin, samalla kun vaikkapa mainontaan verrattuna kustannukset jäävät edullisiksi.

Yhteenveto

Kun luot laadukasta ja hyödyllistä sisältöä, se on hyvää myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Hakukoneet arvostavat relevanssia, hyödyllisyyttä, ainutlaatuisuutta ja hyvää lukukokemusta. 

Vaikka tekisit hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa, kirjoita aina lukijallesi eli kohderyhmällesi ja asiakkaallesi. Noudata Googlen E-E-A-T-periaatteita sisällöntuotannossa.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto parantaa näkyvyyttä hakutuloksissa, lisää sivuston kävijämäärää, vahvistaa brändin tunnettuutta ja kasvattaa myyntiä. Kun sisältö vastaa käyttäjien tarpeisiin ja odotuksiin, se parantaa asiakaskokemusta ja edistää asiakassuhteiden rakentamista.

Haluamme auttaa myös sinua tekemään asiakaslähtöistä digimarkkinointia, jolla saat tuloksia – ota matalalla kynnyksellä yhteyttä!

PS. Meiltä saat asiakaslupauksena tyytyväisyystakuun ja kk-palvelut ilman sitovia sopimuksia!


hakukoneoptimointi, seo, sisällöntuotanto, hakukoneoptimoidut sisällöt, asiakaslähtöisyys
Piditkö lukemastasi? Laita hyvä kiertämään!
Aino

AINO on digin, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen sekä ÁJAR Creative Digitalin luotsi. Digi- ja sisältömuotoilija, suhtautuu intohimoisesti selkeyteen ja käytettävyyteen. Auttaa sinua matkallasi kohti merkityksellistä brändiä, tehokkaita sisältöjä, elämyksellisiä verkkopalveluita ja aidosti parempaa bisnestä.

VARAA TAPAAMINEN