Verkkokaupan hakukoneoptimointi - parhaat käytännöt 2024
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on elintärkeä tekijä verkkokaupan menestykselle. Taitavasti optimoitu verkkosivusto näkyy korkealla hakukoneiden tulossivuilla, saa enemmän orgaanista liikennettä ja kasvattaa myyntiä.
Verkkokaupan markkinoinnissa suositaan usein mainontaa hakukoneissa ja sosiaalisessa mediassa. Verkkokaupan hakukoneoptimointi voi olla vaikea hahmottaa, eikä SEO:a välttämättä osata hyödyntää. Menestyäkseen verkkokauppa tarvitsee kuitenkin hakukoneoptimointia, joka ohjaa oikeanlaista liikennettä sivustolle ja saa verkkokaupan erottumaan kilpailijoista.
Kaupan liiton tutkimus (2023) kertoo kotimaisen verkkokaupan kasvun kääntyneen laskuun samalla kun digikauppa on kasvanut. Ulkomaiset verkkokaupat ovat kaapanneet jälleen enemmän markkinaa. Syy muutokseen löytyy etenkin siitä, että kotimaiset verkkokaupat ovat digitalisoitumisessa jäljessä.
Verkkokaupan kehittäminen kannattaakin aloittaa laittamalla perusasiat huippukuntoon – varmistaa sivuston hyvä hakukonenäkyvyys sekä miellyttävä käyttökokemus. Nämä ovat keskeisimmät tekijät konversion parantamiseen eli myynnin kasvattamiseen.
Tästä blogitekstistä löydät kattavasti uusinta tietoa verkkokaupan hakukoneoptimoinnista sekä verkkokaupan SEO:n parhaat käytännöt. Huolehtimalla näiden tekijöiden kuntoon laittamisesta pystyt varmasti parantamaan sivustosi Google-näkyvyyttä ja kasvattamaan liikennettä sekä tekemään kauppaa.
Lue myös: Mitä on hakukoneoptimointi – ja miten sitä tehdään tuloksellisesti?
Sisällys:
- Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
- Avainsanatutkimus ja sivuston auditointi
- Sivuston käyttökokemuksen optimointi ja responsiivisuus
- Verkkokauppasivuston nopeus
- Tuotesivujen optimointi verkkokaupassa
- Kuvien optimointi
- Kategoriasivujen optimointi verkkokaupassa
- Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto
- Verkkokaupan linkitykset
- Metakuvausten optimointi
- Tekninen SEO verkkokaupassa
- Paikallinen SEO
- Analytiikka ja seuranta
- Hyödyllinen ja luotettava sisältö
- Yhteenveto
Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi tarkoittaa prosessia, jossa nostetaan verkkokauppasivuston näkyvyyttä hakukoneissa ja kasvatetaan liikennettä verkkosivuille.
Verkkokaupan hakukoneoptimointi perustuu sivuston tekniselle hakukoneoptimoinnille sekä SEO-sisällöntuotannolle. Verkkokaupan SEO-strategia tavoittelee saamaan lisää oikeanlaisia kävijöitä sivustolle samalla tavalla, kuin mikä tahansa verkkosivusto.
Verkkokaupan – kuten muidenkin sivustojen kohdalla – pitäisi puhua erityisesti käyttäjäkokemuksen optimoimisesta, joka ei liity sinänsä hakukoneoptimointiin, vaan hyvään muotoiluun, UX-suunnitteluun ja verkkosivujen sisällön suunnitteluun – jotka toki huomioidaan ammattimaisessa SEO:ssa. SEO tulisi ottaa mukaan heti verkkokaupan rakentamisen ensimetreillä.
Lue myös: Miksi SEO on tärkeää?
Avainsanatutkimus ja sivuston auditointi
Tee ennen verkkokaupan hakukoneoptimoinnin aloittamista perusteellinen avainsanatutkimus sekä verkkokauppasivuston auditointi, jos sivustosi on jo toteutettu. Näin saat hakukoneoptimoinnista parhaan hyödyn.
Avainsanatutkimus on verkkokaupan SEO:n perusta. Selvitä, millä hakusanoilla potentiaaliset asiakkaasi etsivät tuotteitasi. Sijoita avainsanat strategisesti tuotesivuille, kategoriasivuille ja blogiteksteihin.
Käytä pitkähäntäisiä -avainsanoja. Tarkemmat ja vähemmän kilpaillut avainsanat, kuten "ekologiset lastenvaatteet netistä", tuovat kohdennetumpaa liikennettä. Sisällytä avainsanat otsikoihin, meta-kuvauksiin ja URL-osoitteisiin.
Verkkosivuston ja sisällön auditointi sekä SEO-auditointi ovat tutkimuksia, jotka paljastavat sivuston nykytilanteen ja antavat askelmerkit verkkokaupan kehittämiseen. Analyysi valitaan sen mukaan, mitä halutaan kehittää ja saavuttaa. Olemassa olevan verkkokaupan kohdalla kannattaa tutkia oikeastaan aivan kaikki asiat ennen SEO-strategian suunnittelua.
Sivuston käyttökokemuksen optimointi ja responsiivisuus
Mobiililaitteilla tehtyjen hakujen osuus kasvaa jatkuvasti. Googlen "mobile-first indexing" -käytäntö tekee mobiiliystävällisyydestä kriittisen tekijän sivujen arvioinnissa hakukoneille.
Verkkokaupan pitää toimia moitteettomasti kaikilla laitteilla. Navigoinnin on oltava helppoa ja intuitiivista eri kokoisilla näytöillä. Selkeä menu-valikko on verkkokaupan sydän, joten sen suunnitteluun kannattaa panostaa.
Sivujen hierarkia ei saisi olla liian syvä, ja muutamalla klikkauksella tulisi päästä liikkumaan mihin tahansa sivuston kohtaan. Painikkeiden ja linkkien tulee olla helposti klikattavissa myös pienillä ruuduilla.
Ostamisen pitää olla helppoa ja miellyttävää. Suuri osa käyttökokemusta syntyy verkkosivuston informaation suunnittelusta sekä verkkosivujen UX-suunnittelusta, jolla poistetaan myynnin esteet. Verkkokaupassa tärkeä osio on myös asiakaspalvelu, tilauksen tekeminen ja maksaminen sekä selkeät toimitus- ja palautuskäytännöt.
Verkkokauppasivuston nopeus
Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä tekijöistä hakukonesijoituksissa ja käyttäjäkokemuksessa. Hidas sivusto johtaa korkeisiin poistumisprosentteihin ja alhaisempiin konversioihin. Verkkokaupassa sivuston nopeuden tärkeys korostuu siten entisestään.
Optimoi verkkokauppasi nopeus seuraavilla tavoilla:
- Pienennä kuvien kokoa säilyttäen samalla niiden laatu. Hyödynnä selainvälimuistia. Kansainvälisessä verkkokaupassa voi hyödyntää sisällönjakeluverkkoa (CDN) latausnopeuden parantamiseksi.
- Minimoi HTTP-pyynnöt: vähennä tarpeettomia HTTP-pyyntöjä yhdistämällä tiedostoja ja optimoimalla koodia.
Tuotesivujen optimointi verkkokaupassa
Tuotesivut ovat verkkokaupan ydin, ja niiden optimointi on ratkaisevan tärkeää.
Kirjoita tuotetiedot selkeästi ja varmista, että ne tarjoavat kaiken asiakkaan etsimän informaation ymmärrettävässä muodossa. Käytä tuoteteksteissä strategisesti avainsanoja otsikossa ja leipätekstissä.
PRO vinkki: mitä suurempi ja arjesta poikkeava ostopäätös tai mitä kalliimpi tuote, sitä enemmän asiakas kaipaa tietoa. Jaottele tuotekuvausten teksti helposti pureskeltaviin osiin.
Yllättävän usein samaa tuotetta myyvissä verkkokaupoissa on menty sieltä, missä aita on matalin ja kopioitu suoraan tuotteen valmistajan kuvaustekstit omille sivuille. Kun haluat erottua eduksesi, kirjoita brändisi mukaiset, informatiiviset tuotekuvaukset, joissa avainsanat on luonnollisesti sijoitettu.
Käytä kuvia, videoita ja arvosteluja tuotesivuilla. Tuotearviot ovat verkkokaupassa erittäin tärkeitä konversion kannalta. Ne vakuuttavat uusille asiakkaille – jotka eivät tunne joko verkkokauppaasi tai myymääsi tuotetta – että tuote on turvallista ja houkuttelevaa ostaa.
Arvostelut toimivat kahdella tavalla: avoimuudella ne luovat luottamusta ja ne auttavat ostajia ymmärtämään tuotteen sopivuutta heille itselleen. Hyötynä on palautuksien määrän väheneminen, kun asiakkaasi saavat varmasti heille sopivia tuotteita. Ja jos haluat todella olla asiakaslähtöinen, suora asiakaspalaute kertoo parhaiten, miten voisit vielä paremmin palvella ja parantaa tuotteitasi.
Hyödynnä myös strukturoitua dataa (schema markup) antamaan hakukoneille selkeämpi kuva tuotteesta ja mahdollistamaan arvostelujen näkymisen hakutuloksissa.
Linkitä tuotteista relevantteihin kategorioihin ja muihin samankaltaisiin tuotteisiin. Tämä auttaa sekä käyttäjiä että hakukoneita navigoimaan sivustolla.
Luo ymmärrettäviä ja ytimekkäitä URL-osoitteita. Lisää osoitteeseen tärkein avainsana. Pidä URLit lyhyinä. Älä tee tuplasisältöjä eli omia URL-osoitteita tuotteiden eri varianteille, vaan käytä ”canonical tageja”.
Kuva: Ensimmäiset viisi hakutulosta haulla ” MacBook Air 13'' M3”. Vaihtelevista otsikoista voit huomata, ettei järjestys ole suinkaan sen mukainen, miten hyvin otsikko täsmää hakuun ja miten alussa hakusana sijaitsee. Vain Apple ja Verkkokauppa.com ovat saaneet näkyviin hinnan. Vain Applen metakuvaus on päässyt sellaisenaan hakutuloksiin. Verkkokauppa.comilla puolestaan on ainoat tähdet ja arvostelut näkyvillä sekä tieto siitä, että laitetta on varastossa. Powerilta puuttuu kuva. URL-osoitteista näkee tuotesivun hierarkian kullakin yrityksellä. Mikä hakutulos saisi sinut klikkaamaan ostoksille?
Lue myös: Verkkosivujen sisällön suunnittelu – 11 keinoa luoda myyvät verkkosivut
Kuvien optimointi
Verkkokaupan tuotekuvien tulee olla laadukkaita, havainnollistavia ja optimoituja niin tiedostokoon kuin nimeämisen suhteen. Kuvien optimaalinen pakkaaminen on erityisen tärkeää verkkokaupassa, jossa tuotekuvia on usein runsaasti.
Kuvien laadulla on suora yhteys brändimielikuvaan ja siihen, kuinka laadukkaana tuotetta pidetään. Mitä enemmän tavoittelet premium-markkinaa, sitä paremmat kuvat tarvitset.
PRO vinkki: Jos mahdollista, näytä kuvassa tai videossa tuote sen käytön yhteydessä. Tuotteen näkeminen oikeassa kontekstissa auttaa ostopäätöksen tekemisessä.
Kategoriasivujen optimointi verkkokaupassa
Kategoriasivuilla on potentiaalia tuoda huomattavasti enemmän liikennettä verkkokauppaan kuin yksittäisillä tuotesivuilla, joten niiden optimointiin kannattaa panostaa verkkosivujen SEO-sisällöntuotannolla.
Kirjoita ainutlaatuisia ja persoonallisia sisältöjä, jotka liittyvät tuotteisiisi ja vastaavat asiakkaidesi kysymyksiin. Kun asiakkaasi vasta miettii esimerkiksi polkujuoksukenkien ostamista, hän etsii taustatietoa aiheesta.
Näin vaikkapa teksti, joka on otsikoitu "Kuinka valita oikeat polkujuoksukengät" voi houkutella runsaasti liikennettä juoksukenkäkategoriassasi verrattuna siihen, että sivustollasi olisi vain otsikko ”Hoka Speedgoat 6 W”.
Verkkokaupan sisällöntuotanto ei siis rajoitu pelkästään tuotesivuihin. Paras keino luoda sisältöä verkkokauppaan on bloggaaminen. Laadukkailla hakukoneoptimoiduilla blogiteksteillä voit lisätä sivustosi auktoriteettia ja houkutella uusia asiakkaita.
Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto
Hyödynnä verkkokaupassasi laadukasta SEO-sisällöntuotantoa ja luo sisältöjä erilaisten asiakkaiden tarpeisiin. Tuotesivujen ja kategoriasivujen sisältöjen lisäksi voit kirjoittaa sisältöjä asiakkaasi ostopolun varrelle. Muista linkittää blogiartikkelit suoraan tuotteisiin ja kategorioihin. Tämä parantaa sisällön löydettävyyttä ja ohjaa liikennettä.
Mistä aiheista voit luoda sisältöä?
- Kerro bränditarinaasi ja yrityksesi taustasta ostajille, jotka arvostavat sitä, keneltä he ostavat. Yritystarinat luovat yhteyden asiakkaaseen.
- Kerää asiakastarinoita, ja julkaise asiakkaiden tuotearvosteluita.
- Hyödynnä markkinoinnin vuosikalenteria ja suunnittele sisältöjä ja erikoistarjouksia sesonkeihin pitkin vuotta. Tuota hyödyllisiä ja innostavia sisältöjä esimerkiksi jouluun, Black Friday -viikolle, äitienpäivään, talvilomaan, juhannukseen jne.
- Luo UKK eli Usein Kysytyt Kysymykset -osioita sopiviin paikkoihin. Ne auttavat ostopäätöksen teossa ja tuovat tarvittavaa sisältöä sivulle hakukoneen silmissä.
- Luo käyttöoppaita, joiden avulla asiakkaasi saa otettua helposti tuotteesi käyttöön ja siitä enemmän irti. Oppaat voit tehdä myös videoina tai live-striimeinä.
- Kirjoita sisältöjä pitkähäntäisten avainsanojen ympärille, joilla houkuttelet kohdennettua yleisöä ensin yleisempään artikkeliin, josta ohjaat kävijän relevantille tuotesivulle.
Lue lisää: Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto - näin teet sen asiakaslähtöisesti
Verkkokaupan linkitykset
Sisäiset linkitykset ovat tärkeitä verkkokauppasivustolla, sillä ne auttavat löytämään hyödyllistä lisätietoa tuotteisiin liittyen, ja toisaalta johdattavat luontevista paikoista tuotteiden äärelle. Käytä linkkitekstinä kohdetta kuvilevia sanoja, kuten lue lisää "mineraalimeikkien hyödyistä" ja vältä käyttämästä lue lisää "täältä".
Tarjoa mieluummin vähän enemmän kuin liian vähän suoria linkkejä tuotesivuille. Voit lisätä linkkejä niin erilaisiin blogisisältöihin ja oppaisiin kuin muihin tuote- ja kategoriasivuihin.
Metakuvausten optimointi
Napakasti ja myyvästi kirjoitetut metakuvaukset houkuttelevat klikkaamaan verkkokauppaasi. Metakuvauksen teksti voi olla korkeintaan noin 160 merkkiä, jotta Google pystyy näyttämään sen kokonaan. Sisällytä tärkein avainsana tekstiin.
Kun kirjoitat selkeästi ja metakuvauksesi vastaa sivun sisältöön, Google saattaa hyvinkin esittää haluamasi tekstin hakutulossivulla. Jos taas jaarittelet liian pitkään tai kirjoitat puutaheinää, Google korvaa metakuvauksesi jollain otteella sivun tekstistä.
Tekninen SEO verkkokaupassa
Tekninen SEO varmistaa, että hakukoneet pystyvät indeksoimaan ja ymmärtämään sivustosi sisällön tehokkaasti. Tekniseen hakukoneoptimointiin lasketaan jo aiemmin tekstissä käsiteltyjä alueita, kuten kuvien optimointi ja sivuston käyttökokemuksen optimointi. Muita tärkeitä asioita ovat:
- Luo ja lisää XML-sivukartta Google Search Consoleen ja robots.txt -tiedostoosi. Tämä auttaa hakukoneita indeksoimaan sivustosi kaikki sivut, joiden pitää olla indeksissä.
- Varmista, että verkkokauppasivustosi käyttää suojattua HTTPS-yhteyttä. Se lisää sivustosi luotettavuutta ja parantaa hakukonesijoituksia.
- Hyödynnä strukturoitua dataa (schema markup) erityisesti tuotteiden kohdalla, jotta hakukoneet voivat tarjota rikkaita hakutuloksia, kuten arvostelutähtiä ja hintoja.
Paikallinen SEO
Jos verkkokaupallasi on myös fyysinen myymälä, paikallinen SEO on olennainen osa optimointistrategiaa.
- Luo Google My Business -profiili. Varmista, että profiilisi on ajan tasalla ja sisältää kaikki oleelliset tiedot, kuten aukioloajat, sijainti ja arvostelut. Voit tarpeen mukaan sisällyttää verkkosivustosi sisältöön myös paikallisia avainsanoja, kuten "matot Helsinki", jos kohderyhmäsi sijaitsee tietyllä alueella.
Analytiikka ja seuranta
Jatkuva seuranta ja analytiikka ovat välttämättömiä SEO-strategian menestyksen mittaamiseksi ja parantamiseksi.
- Seuraa kävijämääriä, liikenteen lähteitä ja käyttäjien käyttäytymistä verkkokaupassasi. Hyviä työkaluja ovat Matomo sekä Google Analytics.
- Käytä Google Search Consolea seurataksesi, mitkä avainsanat tuottavat liikennettä ja miten sivustosi sijoittuu hakutuloksissa. Search Console mahdollistaa monipuolisen verkkosivujen ja hakukoneoptimoinnin analytiikan, jota kannattaa hyödyntää.
Tutustu myös digimarkkinoinnin ulkoistusta harkitsevalle suunnattuun kattavaan hakukoneoptimoinnin oppaaseen (2024)
Hyödyllinen ja luotettava sisältö
Verkkokauppa on erityinen sivusto siinä mielessä, että sille tullaan ennen kaikkea tekemään suoria ostoksia. Sen lisäksi, että sivuston pitää toimia erinomaisesti teknisesti, verkkokauppa-sivuston sisällön on oltava:
- ajantasaista
- luotettavaa
- houkuttelevaa ja
- informatiivista.
Paras vinkkimme verkkokaupan sisällöntuotantoon on se, ettet kirjoita Google mielessäsi - vaan asiakkaasi mielessäsi. SEO-sisällöntuotanto lähtee helposti ajautumaan avainsanojen metsästykseen, jolloin perimmäinen liiketoiminnan syy alkaa liudentua.
Kirjoita asiakkaallesi. Kysy asiakkailtasi heidän tarpeistaan. Hyödynnä vuorovaikutukseen esimerkiksi sosiaalista mediaa.
Yhteenveto
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on monimutkainen, mutta välttämätön osa menestyvää verkkokauppaa. Tehokas SEO-strategia auttaa verkkokauppaasi sijoittumaan paremmin hakutuloksissa sekä houkuttelemaan ja konvertoimaan kävijöitä tehokkaasti.
Verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa pätevät pääasiassa samat asiat kuin minkä tahansa muunkin verkkosivuston SEO:ssa. Verkkokauppa-sivustolla on kuitenkin omat yksityiskohtansa, joihin kannattaa panostaa. Erityisen tärkeä osa-alue verkkokaupan kehittämisessä on käyttökokemuksen optimointi. Toinen on aidosti hyvä sisältö.
Jos olet taitava sisällöntuotannossa ja nettisivuissa, voit tehdä verkkokauppasi hakukoneoptimointia itse hyödyntämällä Googlen selkeitä ohjeistuksia Google Search Centralissa.
Jos taas hakukoneoptimointi tuntuu hankalalta tai aikasi ei vain riitä kaikkeen, laita meille rohkeasti viestiä. Jutellaan yhdessä verkkokauppasi tilanteesta ja mitä sille olisi hyödyllistä tehdä, jotta saisit myynnin ampaisemaan ylöspäin. Strategiapalaverimme ja konsultointimme on aina maksutonta!
***
ÁJAR on etevä digitoimisto Helsingistä – olemme digimarkkinoinnin kumppani laadukkaille brändeille ja yrityksille ympäri Suomen. Ydinosaamistamme on strateginen hakukoneoptimointi ja huippulaadukas hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto.
SELKEÄSTI DIGISTÄ: Kuule ensimmäisten joukossa alan uusin tieto ja vinkit parempaan bisnekseen!
Säilytämme yhteystietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti, emme koskaan jaa tietojasi eteenpäin. Voit milloin tahansa perua uutiskirjeen tilauksen helposti ja nopeasti.